We zorgen voor het doelgerichte, all-in-one antwoord op elke teeltvraag. Op maat gemaakte kasoplossingen die perfect passen in elke situatie, op elke plek. Overal in de wereld!
Testcenter Blue Lab
Blue Lab
Kassenbouwer KUBO heeft een eigen testcenter geopend in ‘s-Gravenzande: Blue Lab. In twee Ultra-Clima kassen met in totaal 1.600 vierkante meter teeltoppervlakte gaat de Monsterse kassenbouwer nieuwe concepten onder praktijkomstandigheden testen, zowel op het gebied van techniek als software. Als eerste staat er een proef geprogrammeerd om de mogelijkheden van autonoom telen verder te onderzoeken.
KUBO is wereldwijd uitgegroeid tot een grote speler in innovatieve kasconcepten om duurzaam te telen, met de Ultra-Clima kas als belangrijkste concept. Eerder dit jaar is de ontwikkelingsafdeling verder uitgebreid en in een apart bedrijf ondergebracht.
Het nieuwe KUBO Innovations heeft ook een eigen locatie gekregen, op hetzelfde bedrijventerrein. Daarmee wil KUBO de vernieuwing op het gebied van kassen en van software een extra impuls geven.
Testen in de praktijk
KUBO Innovations wordt ook de gebruiker van het Blue Lab, het testcenter dat is gevestigd in ‘s-Gravenzande. ‘Als je iets hebt bedacht, wil je het ook in de praktijk kunnen testen. Het is niet altijd mogelijk om dat onder reële omstandigheden bij een teler te doen. Dat betekent dat wij in dat bedrijf aan de knoppen gaan zitten, en dat kan niet de bedoeling zijn’, legt directeur Wouter Kuiper de keus voor een eigen locatie uit. Het testcenter moet ook ruimte bieden voor de doorontwikkeling van de Ultra-Clima kas.
Start met autonoom telen
Momenteel loopt er een pilot met autonoom telen, zonder menselijke tussenkomst in de kas. Daarvoor werkt KUBO samen met leveranciers van tuinbouwcomputers die daar al software voor hebben ontwikkeld. De eerste samenwerking is die met Hoogendoorn, dat het programma Plant Empowerment heeft gelanceerd.
Wouter Kuiper: ‘Autonoom telen is veel meer dan alleen maar de programmatuur. Het is een heel andere manier van telen. Het is niet zo dat je de software in de computer stopt en alles meteen werkt. We zullen een paar jaar nodig hebben voor het is doorontwikkeld en we weten hoe het werkt.’
De praktijkproef moet daarnaast input opleveren voor Smart Growing, de KUBO-dienst om ondernemers wereldwijd support te geven bij de teelt. Ook Pylot, het dataplatform om teeltdata en informatie over de prestaties van de kas te bundelen, te analyseren en inzichtelijk te maken, maakt deel uit van de proef.
Hoge verwachtingen
In de ene kas worden tomaten autonoom geteeld, in de andere traditioneel. Sensoren in beide kassen genereren zoveel mogelijk data. KUBO heeft hoge verwachtingen van autonoom telen, zegt Wouter Kuiper. ‘Dit is een manier om met minder risico meer industrieel te gaan telen, wat veel investeerders in (niet-)tuinbouwlanden zoeken. We willen antwoord krijgen op de vraag wat nog meer mogelijk is in vergelijking met kweek door mensen. De resultaten hoeven niet eens te liggen op het gebied van meer groei. Het kan ook meer efficiency zijn, zodat één kweker veel meer kassen kan aansturen. We zien internationaal dat er niet altijd teeltexpertise voorhanden is. Daarnaast hebben we als doel gesteld om kweken eenvoudiger te maken. Daar gaat Blue Lab een hele grote bijdrage aan leveren.’
‘Ook voor Nederland interessant’
Naast de twee Ultra-Clima proefkassen staat een conventionele Venlo-kas van 5000 meter met tomaten, die als vergelijkingsmateriaal gaat dienen. Autonoom telen hoeft niet altijd in combinatie met de Ultra-Clima kas. Ook voor de Venlo-kas moet de proef nieuwe inzichten opleveren. ‘Autonoom telen kan ook voor de Nederlandse tuinbouwsector interessant zijn, zowel de groenten- als de sierteelt. We hebben hier al een heel hoog niveau van telen, maar we zijn toch altijd nog op zoek naar hoe het nog beter kan.’